Sector primari
El sector primari es divideix en: Agricultura, ramaderia i pesca. A Menorca, temps enrere (abans de que aparegués el turisme), les activitats econòmiques principals eren l'agricultura i la ramaderia.
En quant a l'agricultura podem dir que la majoria de conreus són de secà degut a les poques pluges que hi ha a n'aquesta illa. Entre els principals conreus trobem el blat, l'ordi, la civada, els cigrons, les patates, els monyacos, les síndries, els melons, etc. També trobem alguns conreus de regadiu encara que com ja hem dit són minoritaris: verdures, hortalisses, arbres fruiters, farratges, etc. Aquests cultius de regadius es donen principalment a les zones on hi ha major presència d'aigua (als horts i a prop dels barrancs i torrents) i aquestes zones són principalment Maó i Ciutadella. A la resta de l'illa hi predominen els cultius de secà.
També cal destacar l'agricultura ecològica que es practica a l'illa. Aquest tipus d'agricultura pretén utilitzar d'una manera òptima els recursos naturals sense la utilització de productes químics. A Menorca, es cultiven 5.226 hectàrees seguint aquest mètode (11% de les terres cultivades).
En quant a la ramaderia hem de distingir dos tipus de ramaderia: l'intensiva (el ramat està estabulat, s'alimenta amb pinsos i es busca la màxima productivitat per al major benefici, i l'extensiva (el ramat no està estabulat, s'alimenta de pastures naturals complementades amb pinsos i normalment aquesta ramaderia és de subsistència). En quant a ramaderia intensiva a Menorca trobem la granja "Alcaidús S.A.T" que es dedica principalment a la producció de formatges i productes lactis i en quant a ramaderia extensiva destaquem la finca d'Algendaret també dedicada a la producció de formatges i productes lactis però amb la diferència de que és un negoci familiar i per tant de menors dimensions i beneficis.
En quant al tipus de ramat que predomina a l'illa us deixo la següent imatge que ho mostra d'una manera clara i precisa.
Finalment en quant a la pesca podem dir que és poc important a n'aquesta illa i pot ser principalment de dos tipus: de litoral i d'altura. A Menorca la pesca és de litoral que és la que es realitza a prop de la costa, amb embarcacions petites i cada dia tornen a port. Les eines de pescar que s'utilitzen a n'aquest tipus de pesca són: xarxes, nanses, volantí, palangre, etc. Una de les empreses que es dedica a aquest sector és "Pesca Menorca Pesca" que té les seves embarcacions al Port de Maó.
Sector secundari
La indústria a Menorca no hi és massa present ja que no tenim masses matèries primes ni les fonts d'energia que calen. Per això les indústries que hi ha a l'illa han de comprar els materials que volen fer servir a l'exterior i passa el mateix quan ja han elaborat els seus productes, els han d'exportar ja que el mercat de Menorca no és lo suficientment bo per tal d'adquirir tots els productes. Encara que els costos són elevats, la indústria ha anat creixent i evolucionant fins a convertir-se avui en dia en una part important de l'economia de l'illa. Actualment les indústries que predominen són:
-Indústries alimentàries: formatges, embotits, llet, gin...
-Indústries del calçat
-Indústries de bijuteria
-Indústries de mobles
-Indústries de construcció (edificis i llaüts)
Entre aquestes, les més importants són:
La indústria de calçat (destaquem l'empresa de Pons Quintana). Antigament el calçat es produïa a petits tallers artesanals i es feia a mà però actualment la producció es fa ens grans fàbriques i de forma mecanitzada. El calçat que més destaca a Menorca són les avarques ja que són un producte típic de l'illa i se n'exporten grans quantitats a l'exterior.
La de producció de bijuteria. Com a exemple de la importància d'aquesta indústria, dues vegades a l'any l'empresa SEBIME (Associació espanyola de fabricants exportadors de bijuteria i accessoris) que té la seu a Menorca organitza una fira de bijuteria "Eurobijoux".
Sector terciari
A n'aquest sector entrarien el comerç, el turisme, la sanitat, l'educació i els transports.
D'entre aquestes activitats econòmiques, sense dubtes la que més predomina a n'aquest sector i en tota l'economia de l'illa és el turisme ja que suposa la meitat dels ingressos de l'illa i produeix molts de llocs de treballs encara que només siguin per la temporada d'estiu (feina als hotels, conductors d'autobusos, guies, restaurants, botigues...)
Menorca és un gran atractiu turístic perquè té moltes platges, paisatges atractius, monuments prehistòrics i unes tradicions úniques que agraden molt als turistes. Per això podem dir que principalment el turisme de l'illa es denomina "turisme de sol i platja" ja que venen principalment als mesos d'estiu.
La majoria dels turistes que venen s'allotgen als hotels i solen tenir el viatge organitzat per agències de viatges que els porten a veure els llocs més destacats de l'illa.
A banda de les platges i el clima, una altra de les coses que crida l'atenció als turistes són les festes populars que es porten a terme durant l'estiu a tots els pobles de Menorca. Aquestes festes es realitzen a terme durant 2 dies a cada poble i es caracteritzen per la presència dels cavalls i els caixers i les colles de gegants i bandes de música que són els que animen les festes. Als turistes els sol cridar molt l'atenció tota la indumentària dels cavalls i els caixers i tots els actes que es celebren. Per a més informació sobre el que es fa en aquestes festes i les dates en què es celebren podeu consultar la següent pàgina:
http://es.wikipedia.org/wiki/Fiestas_patronales_de_Menorca
Fins ara tot el que he explicat sobre el turisme han estat coses positives però també comporta alguns efectes negatius a l'illa.
El turisme està provocant la destrucció del paisatge ja que s'han fet i s'estan fent urbanitzacions molt a prop de les costes, s'utilitza molta aigua de forma inadequada (piscines, camps de golf...) i a més s'han hagut de construir més depuradores perquè no bastava amb les que hi havia.
A més l'arribada del turisme suposa un augment de la demanda de molts productes i això fa que els preus de moltes coses augmentin i els residents de l'illa es veuen perjudicats.
____________________________________________________________________________
Bibliografia
- http://www.agriculturaganaderiapesca.com/noticia/4/agricultura/1/general/11485/menorca+cuenta+con+5226+hectareas+dedicadas+a+la+agricultura+ecologica/
- http://www.alcaidus.com/
- http://www.directodelcampo.com/algendaret-formatge-artesa--prd--5bge9egki/
- http://www.yumping.com/pesca/pesca-menorca-pesca--e19650493
- http://www.sebime.org/es/home/
- http://es.wikipedia.org/wiki/Menorca
- Aportacions i coneixements personals
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada