Activitats


ACTIVITAT 1: Qüestions als habitants de Menorca.

Objectius

  • Crear debat entre els alumnes.
  •  Ensenyar la importància de ser ben educat i que ho portin a terme.
  • Saber escoltar als altres.
  • Saber treballar en equip.
  • Fomentar la comunicació oral.
  • Ser crític i saber defensar els teus arguments.


La primera activitat consisteix en saber més de  l’opinió que tenen de l’illa els habitants de Menorca. Prèviament farem una classe introductòria havent parlat una mica de les característiques que té l’illa, els nens serien els protagonistes i dirien tot el que se’ls hi acudeixi d’aquesta.

Un cop finalitzada aquesta classe introductòria, els nens estan més preparats per dur a terme una activitat que es realitzarà el proper dia de classe fora de l’aula. El pròxim dia és dijous i, a primera hora els hi toca medi i a segona hora ciutadania, com que la classe l’imparteix la mateixa professora, aquesta utilitzarà aquestes dues hores per poder fer l’activitat amb tranquil·litat.

A l’aula dels alumnes de 6è de primària, hi ha vint-i-cinc alumnes i hem pensat de fer cinc grups de cinc. Això si, estaran fets per nosaltres per tal que estiguin equilibrats i així, evitar que els de sempre vagin a un grup, els nens/es més tímids/es a un altre, etc.

Dia de l’excursió, els nens abans de sortir de l’escola hauran d’entrar a classe perquè els/les mestres que els acompanyen els hi expliquin què han de fer, de quina manera volen que ho presentin i perquè els hi donin el material necessari per dur a terme l’activitat satisfactòriament.

Abans de explicar-los-hi la feina a fer, els hi farà un breu recordatori de què havien estat parlant a la classe anterior i, d’aquesta manera, enllaçar-ho amb el que hauran d’elaborar. Ara sí que sí, se’ls hi explica la feina a fer. Els nens hauran d’anar pel carrer amb tot el grup junt (se’ls hi remarca aquesta última paraula perquè el líder no es pensi que té la llibertat de fer el que vulgui ni anar sol) i, hauran de preguntar a la gent una sèrie de qüestions relacionades en la satisfacció de viure aquí, els inconvenients que hi ha, quins canvis s’han produït a l’illa, d’altres relacionades amb els turistes… Se’ls hi demanarà que entrevistin a persones de diferents edats per veure més àmpliament les diverses opinions i respostes dels habitants, això si, han de ser respectuosos dient “Hola, bon dia, ens podria ajudar a contestar unes preguntes? És per un treball de l’escola”, “Moltes gràcies”, “Que passi un bon dia”, etc. Aquesta introducció de l’activitat no passaran dels quinze minuts.

Llavors els nens aniran entrevistant a la gent sense allunyar-se molt d’on es troben els/les mestres  amb un paper a la mà que és on hi ha les preguntes a fer:

QÜESTIONS

  • Quins avantatges trobes al viure a Menorca? I inconvenients?
  • Què canviaries o trauries? Què hi afegiries?
  • Com ha canviat l’illa? Ha canviat per bé o per malament? (pregunta destinada a persones de la 3ª edat).
  •  Quines activitats o empreses t'agradaria que es potenciessin?
  • Creus que el turisme és beneficiós per a l'illa? Quines avantatges i quins inconvenients hi trobes?
  • En la teva opinió, els turistes son respectuosos amb la tranquil·litat i cura de Menorca?


La llibertat d’anar preguntant a gent del carrer durarà quaranta-cinc minuts, llavors, tornaran cap a l’escola a parlar dels resultats, que, partint d’aquests, cada grup defensarà quins canvis creu que hi ha d’haver a l’illa sent crítics i escoltant a les opinions dels altres equips. Així doncs, en el fons, s’estarà continuant l’activitat tot introduint una mica de ciutadania. La part de debat seria d’uns trenta-cinc o quaranta minuts. 

    ____________________________________________________________________

ACTIVITAT 2:  Conèixer una mica més a fons l'illa!


Objectius
  • Saber analitzar les dades.
  • Conèixer la importància de les característiques de la població.
  • Saber llegir un gràfic.
  • Descobrir els tipus de gràfics que hi ha i saber escollir el necessari per les dades obtingudes.
  • Utilitzar diferents eines de les TIC.
  • Treballar en equip.
Desenvolupament de l’ activitat
Després d’haver treballat la primera activitat, començarem fent una mica de debat per saber que en pensen ells/es de la importància que té saber les característiques del habitants d’un poble. Més tard,  amb el recull de les aportacions dels alumnes, s’explicarà perquè és important saber-ho.
A continuació, els alumnes en grups de cinc, organitzats per la mestra, hauran de realitzar un gràfic de la població per saber l’índex de natalitat, l’índex de mortalitat, el percentatge d’immigració, el número de persones en situació de desocupació laboral i la variació dels oficis al llarg de la història del poble. Cada grup durà a terme un dels aspectes.
Per poder realitzar aquesta investigació, la mestra els hi ensenyarà unes quantes pàgines web on poden trobar informació que necessitaran.
Després, la docent, ensenyarà com es poden fer els gràfics utilitzant les TIC, i la varietat de gràfics que hi ha, per tal d’escollir el que s’ajusta a les dades obtingudes i poder realitzar un gràfic entenedor.
Més tard, cada grup haurà de preparar una presentació amb el programa PowerPoint, explicant el seu funcionament prèviament, i explicar-nos les seves dates que han obtingut a la resta de la classe.
_______________________________________________________________    


ACTIVITAT 3: Anem a conèixer el sector secundari de Menorca: Visita a PONS QUINTANA.


Objectius


  • Aprenentatge i distinció dels diferents sectors econòmics.

  •  Conèixer el funcionament d’una indústria del calçat.

  • Desenvolupar habilitats per informar-se i preguntar als treballadors de la fàbrica i al guia per poder respondre les preguntes del qüestionari.

  • Ser bons observadors.


INDÚSTRIA DEL CALÇAT (Informació prèvia)


Antigament a Ciutadella, Alaior i Ferreries funcionaven petits tallers artesanals que feien sabates. Actualment als mateixos llocs es fa de forma mecanitzada. La seva producció és molt abundant, no només a nivell de sabates sinó també de complements com: bosses, jaquetes (pells), cinturons... També es fabriquen les avarques menorquines, fetes amb goma de pneumàtic i dues peces de pell.
Es fan altres activitats complementaries com la fabricació de talons, formes, cartonatge,etc. Menorca exporta sabates a tota Espanya i a l’estranger. 



Un poc d'història...



La firma Pons Quintana va ser creada l’any 1953 a Alaior, Menorca.  En els seus inicis es centrava en la fabricació de calçat per nens i nenes. Però a partir de l’any 1956 va començar a incorporar la producció de models de sabatilles per senyores. Més tard va posar en marxa el disseny de sabates per homes i dones.

L’any 1968 es va construir l’actual fàbrica que trobem avui a Menorca, al poble de Alaior. A la fàbrica es va incorporar una maquinària més moderna per el muntatge i la fabricació dels productes.

Va ser a partir de l’any 1975 quan es van iniciar els primer contactes comercials amb Europa.






Pàgina web de consulta:



http://www.ponsquintana.com/es/coleccion/otono-invierno-20122013.html



La tercera activitat va dirigida a nens i nenes de tercer cicle, especialment als de sisè de primària. La principal finalitat d'aquesta activitat és el coneixement d'una indústria del calçat, en aquest cas Pons Quintana. Prèviament a classe amb la mestra s’hauran estudiat i treballat els principals sectors econòmics, en especial els més abundants a l’illa de Menorca. A partir d'aquí i de la informació prèvia que els hagi proporcionat la mestra, amb motiu de conèixer en primera persona el funcionament d'una indústria del sector secundari es realitzarà una visita a Pons Quintana, principal indústria del calçat a Menorca. Abans de la visita la mestra repartirà als nens i nenes un qüestionari que hauran d'omplir durant la visita en la qual disposaran d'un guia que els anirà explicant la informació més rellevant i a la qual podran anar fent-li algunes de les preguntes. Ens centrarem en tres gran blocs: La seva història, la localització i el funcionament.




VISITA 6è DE PRIMÀRIA PONS QUINTANA



QÜESTIONARI:

1. HISTÒRIA

Quan es va fundar?

Forma part de cap societat que tingui altres fàbriques? En cas afirmatiu, on es troben?

Com està organitzada?
  • Societat anònima
  • Cooperativa


Poble d'Alaior PQ


2. LOCALITZACIÓ



On està situada?



Quines són les causes per les quals s’ha elegit aquest lloc?


  • Accés a les fonts d’energia.
  • Proximitat a la carretera.
  • Proximitat al port.
  • Disponibilitat d’aigua.
  • Proximitat d’una ciutat.
  • Altres.




3. FUNCIONAMENT

- Primeres matèries

Quines són?

D’on provenen?

Com es transformen?

Son productes cars?

- Fonts d’energia

Quines s’hi utilitzen?

D’on provenen?

Com s’hi transporten?

Quina quantitat s’hi consumeix?

Quin tipus de maquinària empra?
  • Màquines automàtiques.
  • Robots.
  • Altres.
- Mà d’obra

Nombre de treballadors.

Sexe.

Mitjana d’edat.

Representacions sindicals.

Durada de la jornada laboral.

Període de vacances.

Hi ha formació laboral a la fàbrica?

Quina qualificació té el personal laboral?

Hi ha aprenents?

- Venda del producte

Hi ha un departament especialitzat en vendes?

Existeix una xarxa de distribució del producte?

Hi ha clients habituals?

Quina quantitat es ven aproximadament?

Quins són els preus de venda?

Com s’empren els beneficis?


4.Observacions rellevants i valoracions personals:


 _______________________________________________________________________________

Bibliografia


  • Per dur a terme aquesta activitat dues de nosaltres, la Silvia Pallicer i la Sara Meliá, van anar a la indústria de Pons Quintana per preguntar informació i a partir del que els hi van explicar hem  realitzat el qüestionari amb les preguntes que hem trobat més rellevants i adients pels nens de sisè de primària. 
 _______________________________________________________________________________


ACTIVITAT 4A continuació mostrem unes quantes imatges de platges que es troben a Ferreries (Nord), Maó (Nord), Ciutadella i Es Mercadal.




Imatge 1: Ets Alocs, Ferreries.



Imatge 2: Cala en Cavaller, Maó.



Imatge 3: Cala de sa Torreta, Maó.



Imatge 4: Platja de Son Saura, Ciutadella.



Imatge 5: Cala Macaralleta, Ciutadella.




Imatge 6: Cala pudenta, Es Mercadal.


Us preguntem si trobeu diferències entre les platges de les imatges 1,2,3 i les platges de les imatges 4,5,6. Si és així:
- Quines són aquestes diferències? 
- A què són degudes (us podeu ajudar cercant a quina zona es troben)? 
- Quina flora i fauna hi predomina? 
- Quines són més visitades pels turistes?
- Quines t'agraden més? per què? 

2 comentaris:

  1. Hola Menorquins,
    veiem que ja heu posat fi al bloc, felicitats!
    Referent a les activitats, després de fer-hi un cop d'ull, hem vist que les primeres estan molt ben elaborades. No obstant això, creiem que l'última, tot i que trobem que la idea és correcte, trobem que l'explicació és una mica ambigüa, és a dir, no s'enten gaire quines són les diferencies que han de buscar els alumnes (la vegetació? el paisatge en general? la costa?). Deixant de banda, aquest aspecte, creiem que en general el bloc ha estat molt ben treballat. Així que enhorabona!

    ResponElimina
  2. Això ho han de descobrir els alumnes. Unes platges pertanyen al nord de Menorca i unes altres al sud, per tant es tracta de buscar les diferències que es produeixen segons la zona! Gràcies per la vostre opinió.

    ResponElimina